Často kladené otázky

Menej kasein bielkovín Oproti kravskému, kozie disponuje niekoľko násobne menej týchto bielkovín, ktoré až 60% obyvateľstva má problém stráviť.
Kozie kolostrum znížuje stres Kozie kolostrum prirodzeným spôsobom dodáva ľudskému telu serotonin a dopamín, ktoré dokážu zredukovať stres a poruchy koncentrácie.
Voľný výbeh kôz Kozie farmy, ako aj tá naša, sú prispôsobené voľnému výbehu kôz, ktoré oproti kravám dokážu intenzívnejšie získavať vitamín D priamo zo slnka.
Voľný výbeh kôz Kozie farmy, ako aj tá naša, sú prispôsobené voľnému výbehu kôz, ktoré oproti kravám dokážu intenzívnejšie získavať vitamín D priamo zo slnka.
Kozie mlieko s proti rakovinovými účinkami Jediné zvieratá na svete, ktoré nikdy nemôžu získať rakovinu sú koza a žralok. Preto sa toto mlieko a kolostrum využíva pri liečbe onkologických pacientov, kde je aj vedecký dokázané, že kozie mlieko a kolostrum dokáže pomôcť pri budovaní nových buniek v tele.

Kozie kolostrum je cenná ekologická surovina, ktorá je zložená zo živín ako sú bielkoviny, tuky, cukry, vitamíny, minerály. Je bohatým zdrojom bioaktívnych látok nevyhnutných pre rast, ako imunoglobulíny, antimikrobiálne peptidy alfa -lactalbumíny, rastové hormóny, enzýmy, lactoferin, ktorý zabezpečuje transport železa v organizme a je tak považovaný za hlavný regulátor obranyschopnosti. Podporuje rast priaznivej črevnej mikroflóry. Tieto látky chránia pred vznikom zápalových ochorení, napomáhajú hojeniu a obnove tkanív. Rastové hormóny sú nevyhnutné pre správny vývoj zdravého organizmu.
 
Naša farma sa nachádza na Kysuciach v dedine Podvysoká na adrese Podvysoká 310, 023 57, Podvysoká.
 

Jednotlivé dermatologické produkty sú vyvíjané a testované spolu s Inštitútom klinickej a experimentálnej dermatovenerológie, ktorý zaručuje ich kvalitu a účinnosť.

Kozie mlieko je jedným z najčastejšie konzumovaných druhov mliečnych výrobkov na svete. Takmer tri štvrtiny svetovej populácie konzumuje kozie mlieko. Je to čiastočne spôsobené jednoduchosťou chovu kôz na rozdiel od kráv, preto v mnohých krajinách ľudia uprednostňujú kozie mlieko pred kravským mliekom. 

 

No konzumáciou to nekončí, kozie mlieko slúži aj na výrobu kozmetiky.

 

V porovnaní s kravským alebo rastlinným mliekom, je kozie mlieko hustejšie a krémovejšie. Okrem toho má viac živín, ktoré môžu ponúknuť zdravotné benefity.

 

V závislosti od vášho životného štýlu môže byť kozie mlieko lepšou voľbou ako kravské alebo rastlinné mlieko, pretože ponúka množstvo výhod, ako napríklad:

 

  •  je ľahšie stráviteľné
  •  menšie riziko alergií na mlieko
  •  slúži ako prírodné probiotikum
  •  zdroj vitamínov a minerálov
  •  riadi hladinu cholesterolu
  •  posilňuje imunitu
  •  regeneračné účinky

 

 

Ak uvažujete o pití kozieho mlieka, je dôležité pochopiť tieto výhody, preto sa na ne poďme pozrieť bližšie.

Táto alternatíva kravského mlieka nabitá vitamínmi a minerálmi je šetrnejšia k žalúdku a poskytuje riešenie pre ľudí s citlivosťou na laktózu. A verte či nie, kozie mlieko má v skutočnosti bližšie k ľudskému mlieku ako kravskému. Tu je všetko, čo potrebujete vedieť o kozom mlieku a jeho benefitoch.

Kým čerstvé kozie mlieko a čerstvé kravské mlieko majú porovnateľnú chuť a obsah živín, kozie mlieko má menšie častice tuku, ktoré v žalúdku vytvárajú menšiu a mäkšiu tvarohovú hmotu. Malé, mäkké “tvarohy” sú rýchlejšie rozložené žalúdočnými enzýmami, vďaka ktorým je kozie mlieko ľahšie stráviteľné. 

 

Nie je prekvapujúce, že ľudia, ktorí majú problémy s trávením pri kravskom mlieku, prejdú na kozie kvôli nižšej záťaži pre tráviaci systém.

Všetky výrobky produkované z mlieka cicavcov (kozy, ovce, kravy) sa považujú za mliečne, existujú však rozdiely v ich obsahu mliečneho tuku, laktózy a bielkovín. 

 

To je dôvod, prečo sú niektorí ľudia, ktorí sú alergickí na kravské mlieko alebo laktózu citliví na konzumáciu kravského mlieka. 

 

Práve tí môžu pokojne používať kozie mlieko a užívať si množstvo dostupných kozích mliečnych výrobkov. Obsah laktózy je totižto v kozom mlieku nižší než v tom kravskom (4,1% oproti 4,7%).

 

Kazeín kozieho mlieka

Kozie mlieko má hypoalergénnu hodnotu.

 

Kazeín je prírodný proteín, ktorý sa nachádza vo všetkom mlieku a mnoho ľudí má problémy s kazeínom Alpha S1, ktorý sa nachádza v kravskom mlieku a sú alergickí na kravské mlieko.  

 

Štúdie ukázali, že kozie mlieko má veľmi nízky obsah kazeínu Alpha S1 a primárne obsahuje kazeín Alpha S2. Výskumné štúdie naznačujú, že 40 % alebo viac pacientov alergických na kravské mlieko dobre znáša kozie mlieko.

Kozie mlieko ako alternatíva pre deti

 

Asi 5 až 10 % malých detí má potravinovú alergiu. Najčastejšou alergiou je práve tá na kravské mlieko.

 

U detí, ktoré boli pôvodne dojčené a potom prešli na sušené mlieko, sa často vyvinie citlivosť na mlieko a dokonca sa u nich prejavia alergické príznaky po konzumácii kravského mlieka. 

 

Sójové mlieko alebo hydrolyzovaná výživa môžu ponúkať alternatívu, ale v žiadnom prípade sa nedajú porovnávať s kvalitami materského mlieka alebo surového mlieka, ako napríklad v bioaktívnych zložkách.

 

Kozie mlieko bolo dlhú dobu prezentované ako alternatíva kravského mlieka v prípade alergie. Zdá sa, že niektoré deti s alergiou vedia lepšie prijať deriváty kozieho mlieka.  

 

Na základe štúdií týkajúcich sa alergií sa tiež uznáva, že rozdiely medzi kravským mliekom a kozím mliekom sú spôsobené nižším obsahom alfa kazeínu v kozom mlieku.

 

Tento dôležitý mliečny alergén slúži ako podpora pre iné alergény, ako je betalaktoglobulín. Ten je naviazaný na kazeínové micely, vďaka čomu je jedlo ťažšie stráviteľné. Týmto spôsobom by bol mliečny alergén v kozom mlieku relatívne ľahšie stráviteľný a menej alergénny.

 

Kozie mlieko počas tehotenstva, aj pre dojčatá

Nosenie dieťaťa si vyžaduje pestrú výživu s vysoko kvalitnými výrobkami. Mliečne výrobky sú natoľko dôležité, že každý deň by mali byť prítomné v jedálničku tehotných žien.

 

Kozie mlieko počas tehotenstva, v počiatočných štádiách, vrátane, môže nasýtiť telo budúcej matky živinami a stopovými prvkami. Má baktericídne vlastnosti, zvyšuje imunitnú obranyschopnosť a pozitívne ovplyvňuje nervovú činnosť. 

 

Niekedy kozie mlieko na začiatku tehotenstva lekári odporúčajú piť s jódom. Takýto nápoj je užitočný na tvorbu hormónov štítnej žľazy a tvorbu mozgu dieťaťa. V neskoršom období jódované mlieko podporuje tvorbu materského mlieka.

 

 

Zloženie kozieho mlieka je práve blízke tomu materskému, čo mu dodáva ďalší zdravotný benefit.

 

Budovanie silného imunitného systému u novorodencov je základ, a preto kozie mlieko s tým vie pomôcť. Oligosacharidy, ktoré pôsobia protizápalovo, sú v materskom mlieku prítomné v množstve 5 až 8 g na liter, čo je tretia najvyššia koncentrácia po laktóze a tuku. Preto sú dojčiace deti lepšie chránené pred infekciami ako deti, ktoré dostávajú iba sušené mlieko.

 

Kozie mlieko obsahuje 20-krát menej ako materské mlieko, ale kravské mlieko ho stále obsahuje 10-krát menej ako kozie mlieko.

 

Kozie mlieko podporuje zdravie tráviaceho traktu

Pokiaľ ide o podporu črevnej flóry, kozie mlieko má ďalšiu vlastnosť, ktorá prevyšuje kravské mlieko - vyšší výskyt „prebiotických“ sacharidov, ktoré pomáhajú vyživovať prospešné baktérie žijúce v našom črevnom ekosystéme. 

 

 

Tieto sacharidy sa nazývajú oligosacharidy. Ide o rovnaký typ uhľohydrátov, ktorý je prítomný v ľudskom materskom mlieku a sú zodpovedné za pomoc pri podpore „dobrých“ baktérií v tráviacom trakte dieťaťa.

 

Tieto zlúčeniny sa dostávajú do hrubého čreva bez trávenia a pôsobia ako probiotiká, čím prispievajú k rozvoju probiotickej flóry, ktorá eliminuje patogénnu bakteriálnu flóru.

Majte zdravé kosti vďaka koziemu mlieku

 

Z hľadiska minerálneho zloženia je kozie mlieko bohaté na vápnik a fosfor. Kozie mlieko je vysoko biologicky dostupné a ľahko sa dostane do organickej matrice kosti, čo vedie k zlepšeným parametrom tvorby kosti. 

 

Kozie mlieko má tiež vysoký obsah zinku a selénu, ktoré sú základnými mikroživinami pre antioxidačnú obranu a prevenciu neurodegeneratívnych ochorení.

 

 Všetky tieto dôvody môžu vysvetľovať, prečo možno kozie mlieko považovať za prirodzenú funkčnú potravinu, ktorej pravidelnou konzumáciou (alebo niektorých z jej derivátov) prispievate k udržaniu zdravých kostí a zubov.  

 

Rovnako, ak vás trápia boľavé kĺby alebo trpíte reumou, konzumácia kozieho mlieka vám s tým môže pomôcť. Obsahuje totiž protizápalové látky, pozitívne vplývajú na reumatické stavy a zmierňujú bolesť spojenú s týmto ochorením.

Keď sa pozrieme na nutričné ​​vlastnosti kozieho mlieka, vidíme, že má vyšší obsah tuku a kalórií v porovnaní s kravským mliekom a tiež obsahuje viac bielkovín, vitamínov a minerálov.

 

 Nutričná hodnota kozie mlieko (100ml)

 

KJ– 277,2  Kcal– 66  Bielkoviny– 3,85 g  Sacharidy– 4,2 g

 

Tuk –  4 g  Voda – 86,5 g

 

Kozie mlieko obsahuje minerály – 100 ml

 

Vápnik 139 mg            Sodík   55 mg

Horčík 12 mg  Zinok   0,4 mg

Fosfor 117 mg            Selén   1,7 ug

Draslík 210 mg            Omega 3 kyseliny      44 mg

Železo 0,2 mg Omega 6 kyseliny      115 mg

Kozie mlieko obsahuje vitamíny – 100 ml

 

Vitamín A        210 IU Vitamín E        0,2 mg

Vitamín B2      0,13 mg          Vitamín K        0,6 ug

Vitamín B3      0,5 mg Kyselina listová          2 ug

Vitamín B12    0,25 ug            Kyselina pantoténová 0,45 mg

Vitamín C       1,9 mg Betakarotén    9 ug

Vitamín D       15 IU   Cholín  18 mg

Kozie mlieko je bohaté na vitamíny

 

Kozie mlieko poskytuje vitamíny skupiny B. Vitamín B1 je dobrý pre nervový a svalový systém. Vitamíny B2 sú užitočné pre tkanivá. Kozie mlieko je rovnako bohaté na vitamín B5, ktorý napomáha vývoju pokožky, nechtov a dobrých vlasov a B3 pre dobrý rast.  

 

Kozie mlieko je tiež bohaté na vitamín A, ktorý pomáha udržiavať dobrý zrak a zvyšuje odolnosť voči infekciám. Obsahuje tiež vitamín D, s antirachitickými vlastnosťami pre deti.

 

Jednou malou slabinou kozieho mlieka je, že prirodzene obsahuje menej kyseliny listovej (vitamín B9, nevyhnutný pre tvorbu červených krviniek a nervových buniek) ako kravské. Preto je jeho UHT (Ultra High Temperature) mlieko obohatené o vitamíny B9.

Kozie mlieko vám reguluje cholesterol 

 

Kozie mlieko má výraznejší redukčný účinok na cholesterol ako kravské mlieko. Kozie mlieko je bohaté na mastné kyseliny so stredne dlhým reťazcom (MCFA): o 60 % viac v porovnaní s kravským mliekom. 

 

Tieto mastné kyseliny znižujú tvorbu cholesterolu v tele a obmedzujú vstrebávanie cholesterolu v črevách.

 

Zvýšená sekrécia cholesterolu žlčou môže byť tiež výsledkom účinku mastných kyselín so stredne dlhým reťazcom. 

 

Kozie mlieko obsahuje aj viac mononenasýtených a polynenasýtených mastných kyselín, pri ktorých bolo preukázané, že stimulujú sekréciu cholesterolu.

 

Zjednodušene, pre vysoký obsah mastných kyselín so stredne dlhým reťazcom a ich antioxidačný účinok, kozie mlieko na niekoľkých úrovniach prispieva k odstraňovaniu nadmerného množstva cholesterolu z tela.

 

Kozie mlieko má veľký vplyv na imunitný systém

 

Dôležitou úlohou nášho imunitného systému je ochrana pred patogénnymi mikroorganizmami. Konzumácia mlieka prispieva k tejto úlohe, čiastočne kvôli prítomnosti mnohých enzýmov.

 

Okrem enzýmov obsahuje mlieko veľké množstvo ďalších bioaktívnych látok, ktoré môžu mať imunologický účinok na organizmus. 

 

Kozie mlieko má schopnosť podporovať rozvoj imunitného systému inhibíciou rastu baktérií a poskytovaním antioxidačnej a protizápalovej ochrany.

 

Oligosacharidy v kozom mlieku môžu pôsobiť protizápalovo, a preto sa kozie mlieko odporúča pacientom s ochorením čriev, ako je kolitída alebo Crohnova choroba. 

 

Vysoké množstvo nenasýtených mastných kyselín - linolovej a linolénovej v kozom mlieku hrá dôležitú úlohu pri stimulácii imunity, podpore rastu a prevencii chorôb.

 

Kyselina linolová je typ omega-6 mastnej kyseliny, ktorá sa nachádza v mäse a mliečnych výrobkoch. Hoci technicky ide o transmastné kyseliny, na rozdiel od priemyselných transtukov CLA nie sú pre telo škodlivé.  

 

Kozie mlieko reguluje váš apetít

 

Leptín je hormón vylučovaný tukovými bunkami. Tento hormón má niekoľko fyziologických účinkov na telo, ako je riadenie pocitu hladu a sýtosti, podporuje štiepenie tukov - lypolýzu, zvyšuje metabolizmus, zvyšuje vychytávanie glukózy, čím upravuje hladinu cukru v krvi, pôsobí na imunitné a srdcovo-cievne funkcie, a mnoho ďalších.

 

Leptín sa prirodzene nachádza v materskom mlieku. Deti dojčené materským mliekom majú skutočne vyšší obsah leptínu v krvi ako deti, ktoré dostávajú sušené mlieko. 

 

Leptín je ale prítomný aj v kozom mlieku. Kolostrum (prvé mlieko po narodení) ho obsahuje veľa. Postupom času však jeho obsah klesá na viac-menej stabilnú koncentráciu.

Kozie mlieko obsahuje vysoké hladiny konjugovanej kyseliny linolovej, o ktorej sa uvádza, že môže mať protirakovinové vlastnosti na ľudských rakovinových bunkách. Organizmus kozy je schopný vytvárať si protilátky proti rakovine. 

 

Samozrejme to neznamená, že s pitím kozieho mlieka neochoriete na rakovinu, no na základe viacerých výskumov sa dá potvrdiť, že jeho konzumácia pomáha proti zhubnému ochoreniu.

 

Kozie mlieko je cenným pokladom pre váš mozog

Kozie mlieko nielenže podporuje činnosť mozgu, ale pôsobí aj proti stresu a nervozite, a má upokujúci účinok. 

 

Obsah selénu a zinku v kozom mlieku dokáźe podporiť prevenciu pred neurodegeneratívnymi ochoreniami, ako sú Parkinsonova a Alzheimerova choroba.

 

Ak trpíte častými migrénami, aj s tým vám vie kozie mlieko pomôcť. Migrény sa pri konzumácii kozieho mlieka dokážu zmierniť, čo pomohlo množstve ľudí po nahradení kravského mlieka tým kozím.

O kozom mlieku sa už storočia hovorí ako o „elixíre krásy” a nie je tomu len tak. Svojím zložením sa používa ako prírodný liek na liečbu vyrážok aj na rozjasnenie pleti. 

 

Z kozieho mlieka sa vyrábajú najmä prírodné kozmetické výrobky, ako sú krémy, pleťové masky, séra, či kúpeľové soli, ktoré podporujú regeneráciu, hydratáciu a pružnosť pokožky.

 

Výsledkom je žiarivá a zdravá pleť bez poškodenia škodlivými vplyvmi životného prostredia, či predčasným starnutím.

 

Kozie mlieko je skvelé pre citlivú pokožku. Kozie mlieko a ľudská pokožka majú rovnaké pH. Vďaka tomu je neuveriteľne výživné aj pre tú najcitlivejšiu pokožku. 

 

 

Prípravky na starostlivosť o pleť obsahujúce kozie mlieko ako zložku nenarušia prirodzený kožný mikrobióm tých, ktorí majú mimoriadne citlivú pokožku. 

 

Kaprinové, kaprylové a kopronové mastné kyseliny nachádzajúce sa v kozom mlieku sú veľmi upokojujúce, znižujú zápal a bojujú proti baktériám a plesniam, ktoré spôsobujú podráždenie a svrbenie.

 

Zložky kozieho mlieka bojujú proti transdermálnej strate vody vťahovaním vlhkosti do pokožky.

 

V neposlednom rade, kyselina mliečna v kozom mlieku je alfa-hydroxykyselina, ktorá pôsobí ako super jemný exfoliant, odstraňuje odumreté kožné bunky a odhaľuje hladkú, jemnú a rozjasnenú pokožku pod ňou.

 

Kozie mlieko na problém s ekzémom

 

Aj keď je kozie mlieko dostatočne jemné aj pre tú najcitlivejšiu pokožku, stále je neuveriteľne silné vďaka bohatej kombinácii vitamínov, tukov a probiotík, ktoré sú prospešné pre všetky typy pleti.

 

Kozmetické produkty s obsahom kozieho mlieka sú vyrobené s jediným cieľom - zlepšiť vašu pokožku, či už je suchá, červená, svrbí alebo trpí ekzémom, psoriázou, akné, dermatitídou, rosaceou, a mnoho ďalším.

 

Pleťové produkty môžu pôsobiť ako zvlhčovače, ktoré môžu pomôcť zabrániť strate vody z pokožky. Udržiavanie vlhkej pokožky pomáha znižovať závažnosť ekzému. Najlepší čas na hydratovanie pokožky je hneď po kúpeli alebo sprche.

Pomôže vám zbaviť sa akné!

 

Vďaka obsahu kyseliny mliečnej môžu produkty z kozieho mlieka pomôcť kontrolovať alebo predchádzať akné.

 

Kyselina mliečna, ktorú sme už spomenuli, je prírodný exfoliant, ktorý jemne odstraňuje odumreté kožné bunky, čo pomáha predchádzať akné tým, že udržuje póry čisté od mastnoty a prebytočného mazu.

 

 

Kozmetické prípravky z kozieho mlieka sú navyše jemné a môžu pomôcť udržať pokožku hydratovanú. V porovnaní s množstvom iných čistiacich prostriedkov na tvár, ktoré obsahujú drsné zložky, ktoré môžu vysušovať pokožku, čo môže viesť k nadmernej tvorbe mazu a upchávaniu pórov. 

 

Kozie mlieko je obľúbené u väčšiny ľudí v podobe syrov, no niektorí ho uprednostňujú aj pre iné mliečne výrobky, ako je napríklad jogurt. Chuť kozieho mlieka je často dôvodom pri tomto rozhodnutí.

 

Existuje mnoho faktorov, ktoré prispievajú k chuti kozieho mlieka. Niektorí ľudia uprednostňujú práve túto špecifickú „koziu“ príchuť, pre ktorú je kozie mlieko dobre známe. Iní majú radi, keď ich kozie mlieko chutí rovnako ako to kravské. Tento „problém” je subjektívny a závisí od vkusu ľudí.

 

Čerstvé kozie a kravské mlieko by malo chutiť v podstate rovnako. Ak má však kozie mlieko výrazne nepríjemné príchuť, možno to pripísať rôznym príčinám: niektoré sú neškodné, iné nie až tak veľmi, čo môže vzbudiť červenú vlajku z hľadiska zdravia kôz, starostlivosti, stravovania a životného prostredia.

Kozie mlieko a výrobky z neho zohrávajú dôležitú úlohu v ekonomickej životaschopnosti v mnohých častiach sveta, najmä v rozvojových krajinách. 

 

Z kozieho mlieka možno vyrábať rôzne produkty, vrátane tekutých produktov (nízkotučných, obohatených alebo ochutených), fermentovaných produktov, ako je syr, jogurt alebo cmar, alebo  mrazených produktov, ako je zmrzlina, či  maslo alebo práškové produkty.  

 

Syr je však tradične hlavným komerčným výrobkom z kozieho mlieka vyrábaným a konzumovaným vo veľkých množstvách na celom svete.

 

 

Pomerne obľúbené je pridanie kozieho syru do rôznych šalátov alebo len tak na hrianke so zeleninou.

 

Okrem toho si v poslednej dobe získali ďalšiu pozornosť aj iné produkty z kozieho mlieka, ako sú prípravky na vlasy, kozmetické produkty na pleť. Kvalitné produkty však možno vyrábať len z kvalitného kozieho mlieka.

 

Pôvod kozieho mlieka je skutočne dôležitý. Na kvalitu kozieho mlieka veľmi pôsobí prostredie, a najmä čistota prostredia, z ktorého mlieko a výrobky z neho pochádzajú. 

 

Kvalita kozieho mlieka sa odvíja aj od kvality krmiva podávaného kozám na farme. 

 

Prevarenie kozieho mlieka

Nespracované mlieko, kozie aj kravské, je samozrejme z hľadiska odborníka na výživu mimoriadne prospešné. Surové mlieko obsahuje veľa ionizovaného vápnika, ktorý nie je odolný proti varu. Je nevyhnutný na liečenie peptického vredového ochorenia, na odstránenie ťažkých kovov (napríklad v prípade otravy alebo ožarovania), v procese rehabilitácie pacientov s rakovinou. 

 

Pred konzumáciou kozieho mlieka na trhu alebo od nie úplne známeho pôvodu je však lepšie prevariť ho. Takéto opatrenie zmierni mnohé črevné infekcie a súbor mikroorganizmov. Najmä ak je produkt určený pre dieťa. 

 

Ak však viete, že daný produkt vám neublíží - vypite ho surový.

 

Prírodné sušené kozie mlieko

Tento prášok z kozieho mlieka je pripravený iba z čerstvého plnotučného mlieka, ktoré bolo jednoducho vysušené rozprašovaním, aby sa oddelil voľne tečúci produkt vynikajúcej kvality. 

 

Má lahodnú krémovú chuť a príjemnú vôňu. Prášok sa ľahko mieša v studenej alebo teplej vode a je ideálny pre tých, ktorých strava nesmie obsahovať hovädzie bielkoviny.

 

Sušené kozie mlieko je užitočným zahusťovadlom a používa sa pri výrobe jogurtov, syrov, zmrzliny, cukroviniek a iných mliečnych výrobkov.

Späť do obchodu