Viaceré z vás ste sa pýtali na jednoduché recepty z kozieho mlieka, preto sme sa rozhodli zaviesť pravidelný mliečny receptár, vždy poslednú nedeľu v mesiaci. Dúfame, že vás našimi overenými receptami inšpirujeme. Prajeme dobrú chuť!
Vonku je krásna jeseň a to znamená, že si vieme zaobstarať lokálne vypestované čerstvé jablká. A tie sú pre našu imunitu veľmi dôležité, predovšetkým v čase zmien počasia, ktoré sú skutočnou výzvou pre náš imunitný systém. Jablká v kombinácií s kozím mliekom sú presne to, čo naštartuje váš deň.
Na prípravu budeme potrebovať:
- Kozie sušené mlieko
- Trstinový cukor
- Škoricu
- Bebe keksíky
- Vanilkový cukor
- Citrón
- Kukuričný škrob
- Čerstvé jablká (môžu byť staršie, obúchané)
- Soľ
Postup:
- Budeme potrebovať nádobu s rovným povrchom. Na dno nádoby si vedľa seba poukladajte Bebe keksíky tak, aby ste nimi vystlali celý povrch nádoby (1 vrstva).
- Na keksíky nalejte puding, hrúbka vrstvy asi 0,5 cm
- Na puding pukladajte jabĺčkovú zmes, hrúbka vrstvy asi 0,5 cm
- Na jablká nalejte druhú vrstvu pudingu a zopakujte vrstvenie
- Jablkovú zmes na vrchu posypte troškou škorice
- Nechajte vychladnúť a môžete podávať 🙂
Príprava jablkovej zmesi:
- Jablká vyumývajte a zbavte nečistôt
- Nastrúhajte nahrubo
- Pridajte štipku soli a škoricu
- Pridajte čerstvú citrónovú šťavu podľa chuti
- Pokiaľ máte kyslejšie jablká, oslaďte podľa chutí, prípadne pridajte menej citrónu
- Zmes dobre premiešajte a nechajte stranou usadiť
Príprava pudingu:
- Podľa návodu si pripravte sušené kozie mlieko a priveďte k varu.
- Pridajte trstinový cukor, prípadne iné sladidlo (napríklad ďatlový sirup) podľa vašej chutí
- Pridajte vanilkový cukor
- Primiešajte kukuričný škrob (cca 4 polievkové lyžice na 500 ml kozieho mlieka)
- Neustále miešajte, aby bola zmes hladká. Miešajte do stuhnutia.
Tip: Použite, čo máte. Puding je výborný aj s nasekanými orechami, či s gaštanovým pyré.
Tento jednoduchý recept pripravíte za pár minút a môžete podávať na raňajky, ale aj hosťom, ktorí vás navštívia. Keksíky krásne zmäknú a s pudingom a jabĺčkovou vrstvou vytvoria komplexný a hlavne chutný dezert. Dúfame, že sme vám trošku pripomenuli klasické recepty a tešíme sa vás zase nabudúce.